Behandeling na borstkanker
Na de behandeling van borstkanker kan lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem is een ophoping van vocht. Lymfoedeem ontstaat in de buurt van het gebied waar lymfeklieren zijn bestraald of verwijderd. Vaak zit het oedeem in de arm en/of hand, in de borst zelf of in de wand van de borst.
Oedeem kan direct of kort na de behandeling, maar ook jaren na de behandeling van borstkanker ontstaan. Het is belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te laten behandelen.
Hoe kunt u het risico op lymfoedeem verkleinen?
Na de behandeling van borstkanker is het belangrijk de stroming van lymfevocht niet te belemmeren. Vermijd daarom strakke kleding en sieraden, slecht passende beha’s en zware borstprotheses. Let ook op bij het dragen van rug- en schoudertassen. Deze kunnen de stroming van lymfevocht ook belemmeren. Bloeddrukmeting en bloedafname aan de aangedane zijde tot enkele maanden na de operatie vermijden.
Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem kunt u herkennen aan;
- Een jeukend, branderig of pijnlijk gevoel van de huid aan de geopereerde zijde;
- Een moe, zwaar of strak gevoel van de geopereerde zijde;
- Een tintelend gevoel aan de geopereerde zijde;
- Horloges of sieraden die niet meer passen of knellen.
Houd er rekening mee dat een zwelling niet altijd zichtbaar is bij lymfoedeem.
De behandeling van lymfoedeem
Afhankelijk van de klachten kan onze behandeling bestaan uit;
- Zwachtelen
- Fasciatechnieken van Willie Fourie.
Fascia is bindweefsel dat het hele lichaam met elkaar verbind. Een bestraling en/of operatie kan een beschadiging van de fascia veroorzaken; littekens, verklevingen, pijn, oedeem en bewegingsbeperking. Middels fasciatechnieken wordt het weefsel opgerekt, bewogen en gemasseerd. Het resultaat is vaak al na één behandeling merkbaar. - Endermologie
- Aanmeten van compressiehulpmiddelen
- Medical taping
- Advies op maat;
- Voorkom wondjes aan uw arm aan de geopereerde zijde in verband met infectiegevaar door een verminderde lymfeafvoer;
- Draag handschoenen bij werken in de tuin, wees voorzichtig met insectenbeten en neem als u op reis gaat antibiotica mee om eventuele infecties snel te kunnen bestrijden. Heeft u toch een wondje, ontsmet deze dan goed met Betadine of Dettol Sterilon;
- Een gezond gewicht is zeer belangrijk. Het is aangetoond dat overgewicht oedeem kan verergeren;
- Beweegadvies en een goede houding zullen bijdragen aan een positief behandelresultaat.
Meer informatie over lymfoedeem en de behandeling
Wilt u meer informatie over onze therapie? Maak dan een afspraak met één van onze ervaren huidtherapeuten. Tijdens een intake gesprek zal de huidtherapeut samen met u bepalen welk behandeltraject het beste bij u past.