(Laser) ontharen

Laser ontharen | Inge van der Aa

Veel mensen hebben last van ongewenste haargroei op bepaalde gebieden. Verschillende methoden voor ontharen zoals scheren, plukken, harsen en chemische ontharingsmiddelen zorgen voor irritatie van de huid en bovendien kost het veel tijd. Laserontharing is een snelle en effectieve methode voor permanent ontharen.

Hoe werkt laser ontharen?

Het is belangrijk om te weten dat de haar in 3 haargroeifasen groeit: De anagene, de katagene en de telogene fase.

Deze fasen lopen bij de mens door elkaar. De anagene fase is de actieve groeifase waarbij de haarwortel het meeste pigment (melanine) bevat. De katagene fase is de overgangsfase en duurt ongeveer 2 weken. Hier stopt de haar met groeien en bevat minder pigment. De telogene fase is de rustfase. De haren vallen na een periode van ongeveer 6 weken uit en een nieuw groeiproces zal starten.

De 3 haargroeifasen

De LightSheer maakt gebruik van een krachtige, zuivere laserstraal. Deze laserstraal wordt via het pigment van het haartje opgenomen en omgezet in warmte. Hierdoor raakt het haarzakje beschadigd zonder de huid er omheen te beschadigen en is nieuwe haargroei niet meer mogelijk. Omdat de anagene haren het meeste pigment bevatten zijn deze het meest gevoelig voor laserlicht en is bij deze haren de behandeling het meest effectief.

Omdat de haren zich niet allemaal in dezelfde groeifase bevinden zijn meerdere behandelingen met tussenpozen van 6-8 weken noodzakelijk.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Bruine en zwarte haren zijn zeer geschikt voor laserontharing. Blond, grijs of rood haar kan niet met de laser behandeld worden aangezien deze haren onvoldoende pigment bevatten.

De Intake

Tijdens een persoonlijk intake gesprek zullen we bepalen of uw huid en haren geschikt zijn voor een laserbehandeling en wat de te verwachten resultaten zijn. De mogelijke bijwerkingen van de behandeling komen aan bod en wat u kunt doen om de kans op bijwerkingen te verkleinen. Tevens kunnen we aangeven wat de behandeling gaat kosten en of uw zorgverzekeraar (een gedeelte van) de behandeling vergoedt. De kosten voor een intake bedragen € 35,-.

Waar moet u op letten?

Uw haren mogen niet geharst, geëpileerd of uitgetrokken worden. Uw huid mag niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner.

Sommige medicatie maken uw huid gevoeliger voor licht, uw medicijngebruik is belangrijk te vermelden.

De behandeling

Gelieve uw haren voor de behandeling niet te scheren zodat we het te behandelen gebied goed kunnen bepalen. Wij zullen in de praktijk het te behandelen gebied markeren met een speciaal potlood en vervolgens worden de haren door ons geschoren.

U krijgt een bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. Er wordt een (echo)gel aangebracht en met de op u afgestemde instellingen wordt de laserkop op de huid gezet en beginnen de laserpulsen.

De speciale chilltip van de diode laser zorgt voor directe verkoeling van de huid waarmee kans op oververhitting van de huid wordt voorkomen.

De behandeling is niet geheel pijnloos, maar een verdoving is niet nodig. Na de behandeling wordt de huid gekoeld om de hitte uit de huid te halen en pijn te verlichten. De huid kan dezelfde dag nog rood en plaatselijk iets gezwollen zijn.

Tussen de behandelingen door mag u de haren die terug komen alleen knippen of scheren en uw huid moet beschermd worden tegen de zon.

Resultaat

U kunt verwachten dat uw haargroei sterk zal verminderen voor een lange tijd. Haarzakjes worden door de behandeling permanent beschadigd en hier komen geen haartjes meer terug. Echter kunnen in de loop van de tijd wel nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren groeien. Dit is een natuurlijk proces en zal ook gebeuren bij een onbehandelde huid.

Om het resultaat van de laser te behouden is elke 1 á 2 jaar een behandelsessie aan te raden waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt.

Alternatieven

Naast lasertherapie is elektrisch epileren ook een methode om ongewenste haargroei te bestrijden.

Het eerste gesprek

Tijdens een persoonlijk intake gesprek worden uw klachten, vragen, wensen en doelen besproken.
Samen met u stellen we een behandelplan en behandeltraject op. De kosten voor de intake bedragen €35,-.
Afspraak maken
Kwaliteitsregister, NVH
‘Huid- en oedeemtherapie Inge van der Aa’ is ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, de NVH.